Sadama turg Tallinn

Pearoog köögiviljast

Kõrvitsagnocchid

Kõrvits on nüüd nii moodsaks muutunud, et seda sügisest vaat et järgmise kevadenigi turul jupikaupa müüakse. Kui kiiresti valmiv kõrvitsasupp on pigem argiõhtu roog, siis kõrvitsagnocchide meisterdamiseks kulub aega veidi enam.
Nimetet retsept pärineb Gennaro Contaldolt – milleks leiutada uusi nõkse, kui vanad itaalia papad on sinu eest juba töö ära teinud…

Kõrvitsagnocchide jaoks läheb tarvis:

  • veidi võid
  • 400 g kõrvitsat (koorituna ja kuubistatuna)
  • 225 g ricottat (Nopri lahja kohupiim on ka väga sobiva tekstuuriga)
  • 175 tipo 00 jahu (ausaltöelda käib ka tavaline nisujahu, aga viiendiku võib ka maisijahuga asendada)
  • 50 g jahvatatud mandleid
  • 75 g riivitud parmesani või kodumaist kõva laabijuustu
  • 2 munakollast
  • väike tl jahvatatud kaneeli
  • veerand riivitud muskaatpähklit
  • soola, vähemalt 1 tl

Järeltöötluseks:

  • jälle võid
  • peotäis salveid
  • paar õhukeselt viilutatud küüslauguküünt
  • riivitud parmesani, või veel mõnusam: Nopri talu šveitsi tüüpi juust

Nii ja nüüd teeme käpelt: kuumutame sutsu või sees panni peal kõrvitsa pehmeks. Kui kõrvits on ekstra mahlane, surume suurema osa tekkinud vedelikku ära, seda ei kasuta.

Samal ajal segab osav perenaine kokku ülejäänud gnocchitaina osad. Mekib ja lisab vajadusel vürtse juurde. Segab pehmeks haudunud ja purustatud kõrvitsa hulka. Möksib kõik kokku.

Ja vat nüüd läheb huvitavaks. Kogu tainas tuleb suruda tordipritsi kotti, millel otsikut otsas pole. Või on, aga siis ainult need kaks keermetega otsa, mis kokku keritakse. Nii tekib u. pöidlajämedune avaus.

Kui nähtamatu abiline on enne juba vee keema pannud ja soolaga maitsestanud, hakkab osav perenaine gnocchisid treima. Pigistab ühe käega tordipritsist jupi ja lõikab teises käes oleva noaga ära. Kui te olete lihakombinaadis näinud näiteks vorstipritsi tööd, siis kujutate ette küll.

Gnocchid tahavad keeda seni, kuni pinnale tõusevad. See käib kähku, nii et nähtamatu abiline peaks samal ajal kõrval pannil sulatama veidi (mis me valetame, ikka palju) võid, seal sees tasakesi läbi hautama küüslaugu ja salvei, nii et nende maitse või sisse imbub, et siis, kui gnocchid potis pinnale tõusnud ja valmis saanud, need vahukulbiga kurnata ja salveivõi sisse tõsta.

Kui kogu see pealtnäha kohutavalt keeruline, kuid tegelikult uskumatult lihtne protsess ühele poole saab, serveeritakse gnocchid koos täiendava salvei ja värskelt riivit parmesaniga näljasele perekonnale. Tänuliku perekonna suust ei tule järgmise 15 minuti jooksul midagi muud peale kiitva mõmina.

Kommentaarid

Seda artiklit ei saa kommenteerida

Tere tulemast Sadama turu kohvikusse Kai

Kohvik avatud iga päev kella 9.00-19.30

TURG AVATUD ALATES 01.09

Turg avatud E-P kella 9.00-19.30
Kai Kohvik avatud E-P kella 9.00-19.30

KAI KOHVIKUS IGA PÄEV:

päevasupp 1.95eur
päevapraad 3.95eur

SADAMA TURUL ikka 1h parkimist TASUTA ja iga järgnev tund 1eur